Országos Könyvtári Napok Csurgón

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség által 14. Országos Könyvtári Napok „Könyvtárak az emberért-felelőséggel a Földért" jelmondattal 2019.szeptember 30-án indult. Tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, a könyvtárak szemszögéből vizsgálja, hogy mit tehetünk mi, a saját eszközeinkkel egy egészséges Földért, egy nélkülözéstől mentes, békés, fenntartható világért.

A Csurgó Városi Könyvtár idén is csatlakozott az országban 1800 más településhez, hogy egy héten át tartó programsorozat keretében felhívja a figyelmet a környezettudatosságra, környezetvédelemre, fenntartható fejlődésre és mindezekben a könyvtárak szerepére.

Az Országos Könyvtári Napok csurgói rendezvényeit Füstös János polgármester nyitotta meg. Beszédében hagsúlyozta a jelenlegi klímaváltozás problémáit, és a megoldási lehetőségeket, valamint a kapcsolódó helyi fejlesztéseket, és kiemelte könyvtárunk szerepét a város életében és az információáramlásban egyaránt.

Az „Év Olvasója" díjat 4 kategóriában Füstös János könyvtárigazgató adta át, Fodor Miklósné felnőtt, Csordás Johanna kamasz, valamint Neményi Nóra és Fábián Gergő gyermekolvasóknak. Ők kölcsönözték a legtöbb könyvet az idei évben könyvtárunkból.

Az „Alkotó Olvasók" kiállítást Vass Andrea könyvtáros mutatta be. A levendulás alkotásokat olvasóink, és a Napsugár Szociális Intézmény tagjai készítették. Fekete Mária és Hole Attiláné horgolt terítőkkel és levendulababákkal, Szabadosné Kovács Beáta varrott levendulazsákokkal Szalai Sándorné levendulabuzogányokkal és levendulacsomagokkal, Nagy Éva és a Molleó Kft levendulaszappanokkal, a Napsugár Szociális Intézmény pedig levendulával töltött szívekkel, zsákokkal valamint ajtódíszekkel és ajtótámaszokkal töltötte meg a Könyvtár vitrinjeit. A kiállítás október végéig megtekinthető.

2019. október 3-án szerdán „Hasznosítsd Újra!" címmel kézműves foglalkozást tartottak a gyermekkönyvtárban az Eötvös József Általános Iskola 3.a osztályának részvételével. Vadász Zsófia gyermekkönyvtáros vezetésével papírhulladékból készítettek állatos díszeket a gyerekek.

Az egészséges életmód jegyében szerdán Deákné Dr. Kozma Magdolna természetgyógyász tartott előadást a természetes és tradícionális gyógymódokról.

Csütörtökön Deres János Mindennapi Kincseink című előadását hallgathatták meg az érdeklődők az újrahasznosításról. Olyan technikákat és megoldásokat mutatott be, melyek otthon is könnyen alkalmazhatóak, és a fenntartartható fejlődést szolgálják.

Október 4-én, pénteken Mezei Ervin tájegységvezető látogatott el hozzánk, és 6. osztályosoknak tartott előadást a Duna-Dráva Nemzeti Park élővilágáról.

2019.10.08-án Ribizli bohóc szórakoztatta a 2. és 3. osztáályosokat őszi dalokkal, játékokkal, még az Országos Könyvtári Napok keretében.

A rendezvénysorozatot Öko- Meseterápiás és Állatos könyvkiállítások kísérték, a kiállításokat Füstösné Berta Zsuzsanna könyvtáros rendezte be. Ezen túl Öko- és Mesekvízt tölthettek a héten a látogatók, valamint az ingyenes beiratkozás és az ingyenes internethasználat lehetőségével is élhettek olvasóink, és a Megbocsátás Hete sem maradt el.

A rendezvényről készült fotók megtekinthetőek galériánkban.

 

 

 

Ha szeretne hozzászólni, kérjük jelentkezzen be!

Akadálymentes változat | Normál nézet
HONLAPUNK
a TÁMOP-3.2.4.-08/1-2009-0009 számú
"Somogyi Könyvtárak a képzett emberért"
című program keretében készült.
 
UMF_EU_logo
Városi Könyvtár  |  Csurgó (8840), Baksay Sándor u. 6.  |  Tel.: 06(82)471-074  |  info.csurgo @ gmail.com | Oldaltérkép
© 2010 Csurgó Városi Könyvtár