Good Pharmacy - Best Price

Hungarian (formal)English (United Kingdom)
  • Főoldal
  • Főoldal
  • Főoldal
  • Főoldal
  • Főoldal
1992. Dr. Für Lajos

1930. december 21-én született Egyházasrádócon (Vasvármegye). Édesapja, Für Lajos és édesanyja, Csuti Julianna református vallású kisparasztok voltak, akik az osztrák határ közelében levő faluban gazdálkodtak. Öt gyermekük közül három érte meg a felnőttkort, két testvére - Etelka, aki adminisztrátor és Julianna, aki könyvelő - ma is szülőfalujukban élnek. Első házasságából két gyermeke született: Ágnes Sarolta (1969) történelem-magyar nyelv és irodalom szakon végzett az egri tanárképző főiskolán, jelenleg szociális munkatárs, és Balázs (1970), aki angol nyelv és irodalom-matematika szakon végzett a József Attila Tudományegyetemen, rendszerelemző.

1992. Kovács Andor

Jómódú gazdacsaládban született. Iskoláit a helybeli református elemiben kezdte el. Tízéves korában lépett a Csurgói Református Gimnázium tanulói sorába. Az első négy év után kimaradt az iskolából, a családi birtokon gazdálkodott. A vasúthoz került, vasutasként szolgált a háború alatt a hadsereg állományában, majd fogságba esett. Három és fél évig volt hadifogoly a Szovjetunióban. Hazatérve tanult a szovjet "példán" 1949-ben ingyen felajánlotta földjeit az államnak. 1956 októberében megválasztották a csurgói járás Forradalmi Nemzeti Bizottsága elnökének. 1957. február 19- én a letartóztatás elől Jugoszláviába menekült.1957. augusztus 11-e óta Svájcban él. Az Innsbrucki Magyar Gimnáziumban érettségi bizonyítványt szerzett. 1961-ben a baseli egyetem közgazdasági szakára iratkozott be. A baseli Geigy cég honorálta az okleveles közgazdász negyedszázados kiváló munkáját, és mint önálló aláírásra és tárgyalásra jogosult akadémikus ment nyugdíjba 1982-ben. Forradalom Somogyban (1988) című könyve alapvető munka 1956 somogyi eseményeinek megközelítéséhez. Homokpad című munkája (1996) a nyugati magyar emigráció értékteremtő erőfeszítéseinek összefoglalására vállalkozik.1992-ben a 200 éves az Alma Mater Alapítványt 10000 svájci frankkal támogatta, amikor a gimnázium ismét a református egyházé lett. Kapcsolódó cikk: http://www.szaszfalvi.hu/news_print.php?id=275

1999. Soltra Elemér

Az 1922-ben született művész a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként olyan mesterek közelében gyarapíthatta tudását, mint Kandó László, Barcsay Jenő, Bernáth Aurél  és Cs. Szabó László. Pályafutását Kaposváron kezdte, rajztanárként. 1966-1982 között a Pécsi Tanárképző Főiskola tanára, 1972-1982 között tanszékvezetője, a Rajz Szakbizottság elnöke. 1952-1957-ig a Képzőművészek Megyei Munkacsoportja, majd a Dél-Dunántúli Területi Szervezet vezetője. 1982-ben jelent meg A rajz tanítása című nagy jelentőségű tankönyve, amelyért akadémiai és kiadói nívódíjban részesült. A gazdag életpálya során az egyedi és sokszorosított grafikák, akvarellek, olajképek mellett a murális (freskó, mozaik, velencei üveg) műfajokban és az éremplasztikában is letette névjegyét. Művészi munkájával szinte azonos értékű művészetpedagógiai tevékenységet is folytatott, amely során generációk sokaságát nevelte a nyílt véleményalkotásra, kreatív feladatmegoldásra. A számos szakmai elismerésben részesített művész hosszú alkotói munkásságát tisztességgel, eredményesen vitte végig, mindig példát mutatva a fiatal generációknak, tanítványoknak, emberségből és művészi hitvallásból egyaránt.

2001. Csurgói Máté Lajos

Festő, grafikus, író, zenész. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett 1957-ben. Mesterei: Bencze László, Ék Sándor, Raszler Károly, Hincz Gyula. 1979-ben majdaneki, 1980-ban Somogy megyei művészeti díjat kapott. Budapesten működik, 1958-1963 között a Képcsarnok rézkarcnyomdájában dolgozott. 1954-től szerepel kiállításokon. 1958-tól gyakran rendez egyéni kiállítást szülőhelyén, Csurgón, valamint Kaposváron, Budapesten. Csoportos kiállításokon szerepeltek munkái New Yorkban, Los Angelesben, Pekingben.

2003. Hadik Magda

Éremművész, szobrász.  (Ópécska, 1914. június 1.–Budapest, 2004. május 2.)
1947-53: Magyar Képzőművészeti Főiskola; mestere: Pátzay Pál. 1983: Marx-érem, Hoyerswerda (NDK); 1985: a Szovjet Képzőművészek Szövetsége diplomája, Frunze (SZU). A Nemzetközi Éremművészeti Szövetség tagja. Budapesten él. Többször volt külföldi tanulmányúton (Ausztria, Német-, Francia-, Görög-, Lengyelország, Szovjetunió). Dolgozott a makói, hódmezővásárhelyi, hoyerswerdai, frunzei művésztelepen, részt vett a nagyatádi faszobrász- és a nyíregyháza-sóstói éremművészeti alkotótelepeken. 1953-tól szerepel műveivel kiállításokon. Kisplasztikákat, érmeket, nagyméretű szobrokat egyaránt alkot. Művészete középpontjában az emberi érzelmek kifejezése áll. Szobrászatát a tömbszerűség, a zárt, lehatárolt formák jellemzik.


Nyugalmazott főorvos 2007

Benyovszki Lajos 1992-óta Székelykeresztúr polgármestere. 1952-ben született, végzett állattenyésztő mérnökként, majd állami gazdaság vezetőjeként dolgozott. Azon erdélyi, székelyföldi politikusok közé tartozik, akik időben ismerték fel azt, hogy személyes áldozatvállalással tennie kell a sokat szenvedett székelységért. Politikai pályáját az RMDSZ-ben kezdte, és máig kitart e mellett a szervezet mellett. Politikai hitvallása a magyar egység töretlen képviselete, a mindennapok eredményeinek kivívása és megtartása. Az romániai magyar autonómia elkötelezett harcosa.

<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>
Powered by Sigsiu.NET
Akadálymentes változat | Normál nézet

A boldogsághoz semmi sem szükségesebb, mint, hogy életünk egy meghatározott célja legyen. (Eötvös József)

web_facebook
 
HONLAPUNK
a TÁMOP-3.2.4.-08/1-2009-0009 számú
"Somogyi Könyvtárak a képzett emberért"
című program keretében készült.
 
UMF_EU_logo

 

Tabla

Tabla

Tabla

 

 

 

Városi Könyvtár  |  Csurgó (8840), Baksay Sándor u. 6.  |  Tel.: 06(82)471-074  |  info.csurgo @ gmail.com | Oldaltérkép
© 2010 Csurgó Városi Könyvtár